Linkbuilding in jouw SEO strategie

 

Je website is online, al dan niet zelf gemaakt wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk gevonden worden binnen de zoekmachines met de sterke voorkeur voor die fel begeerde nummer 1 positie.

Zo makkelijk als je – misschien – verwacht dat dit zou kunnen, zal dat – helaas – niet gaan. Vele factoren zijn van invloed op de vindbaarheid van jouw website.

Een factor die meespeelt is bijvoorbeeld of je een bestaand of een nieuw domein hebt. Heb je de teksten zelf geschreven of heb je de kennis van een professionele schrijver ingehuurd. Een voordeel hiervan kan zijn dat hij op basis van vooronderzoek met de juiste keywords teksten voor jouw website heeft geschreven.

Maak je gebruik van de juiste hosting? Hosting is een onderdeel van de techniek die helpt om jouw website snel benaderbaar te maken. Ook het thema wat je hebt gekozen en de hoeveelheid plug-ins zorgen voor een snelheid die meewerken in de resultaten die jouw website heeft in de zoekmachine.

Waar we nu verder op toe spitsen is het inzetten van links. Naast zoals eerder gezegd een goede content en een geoptimaliseerde techniek helpen links eveneens aan de vindbaarheid van jouw website.

 

Links naar jouw website

Je vraagt je misschien af wie er nu zou willen linken naar jouw website en waarom?

Even afhankelijk van hoe groot jouw onderneming is, zou je bij de start van je nieuwe website kunnen regelen dat de lokale pers een stukje publiceert over jouw onderneming en website. Als dit artikel op hun website wordt vermeld en jouw website wordt genoemd heb je jouw eerste link te pakken.

Twee soorte links

Binnen linkbuilding zijn er eigenlijk twee soorten van linken te noemen: 

Nofollow link en de Follow link

Een nofollow link geeft geen waarde van de website waarop deze staat vermeld door naar jouw website. Een follow link geeft een deel van de waarde van de website waarop jouw link staat mee naar naar jouw site.

Een follow link is beter dan een nofollow link, maar om in eerste instantie een linkprofiel op te bouwen is een nofollow link prima.

Als je denkt snel veel links te genereren in korte tijd – door deze bijvoorbeeld te kopen – kan Google je hiervoor straffen. Het werkt negatief en je ranking zal hierdoor juist afnemen. Hoe dit exact werkt weet eigenlijk niemand. Dit omdat de algoritmes van Google niet openbaar zijn.

Er zijn opties te over om links te genereren, denk bijvooreeld aan bloggers die producten promoten en een link plaatsen in hun artikel of  in hun webshop over jouw bedrijf. Hoe meer bezoekers een dergelijke blogger krijgt, zal dit verre van gratis gebeuren. Wees je hierdoor bewust dat er soms betaald moet worden om een link te kunnen plaatsen. Hoewel dit voor Google lastiger te controleren is, is het betalen voor het plaatsen van links niet toegestaan.

Veel bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van linkbuilding werken op een soort van dergelijke manier; zij laten bijvoorbeeld reviews schrijven over jouw product op een blogsite die hierbij past. Hierdoor komt het logisch over dat jouw link op een dergelijke blogwebsite wordt genoemd.

Hoe kom ik aan een blogger?

Op Facebook bestaan groepen – bijvoorbeeld Bloggers gezocht – die je kunt inzetten. Wees jezelf bewust van een hoog aantal reacties. Veel enthousiaste blogger zullen reageren en willen wel iets schrijven over jouw product. Selecteer daarom pas na dat je weet hoeveel bezoekersaantallen en autoriteit een dergelijke blogpagina heeft.

Als je budget – over – hebt kun je doormiddel van gericht specifieke tools onderzoek doen naar jou concurenten. Een tool als SEMRush of Ahrefs kunnen je helpen om inzicht te krijgen welke links er wijzen naar websites van jouw concurenten. Daarnaast kun je inzicht krijgen in links die je nog niet hebt maar wel aan zou kunnen vragen. Wil je inzicht hebben maar niet over extra budget beschikken, kijk dan eens op Google Search Console, hier kun je terugvinden welke links er naar jouw website linken en hoe vaak.

 

 

Bedrijvengids – Citations

Citations kunnen jou opweg helpen in een hogere ranking. Je kunt bijvoorbeeld jouw onderneming met een vermelding laten opnemen in de detelefoongids.nl 
Een vermelding houdt in dat er een artikel besteed wordt aan jouw onderneming met hierin contactgegevens, soms een logo en een link naar jouw website.

Als je van deze methode gebruik wilt maken is het aan te raden om je bij zoveel mogelijk verschillende bedrijfsgidsen aan te melden. Als je Google “mijn bedrijf” hebt ingevuld is het wel verstandig deze gegevens overal te plaatsen, zo voorkom je dat er afwijkingen zijn in de verschillende websites. Het aanmelden kan overigens op de meeste van deze websites gratis. Sommige zullen je direct verleiden tot een betaald profiel, echter biedt dit voor het doel waarmee je de aanmelding doet geen verschil. 

Blackhat linkbuilding – Keyboost

Huh, blackhat linkbuilding?

Anders gezegd, ongeoorloofde technieken ingezet door een externe linkbuilding bedrijf teneinde jouw website hoger te krijgen in de zoekmachines.

Op korte termijn zou dit effectief kunnen werken en zal de vindbaarheid van jouw website toenemen. Als je op langere termijn  redement wilt hebben is een duurzame linkbuildingstrategie toch echt beter.

Private Blog Network

Private Blog Network – PBN – is een veel gebruikte truc in blackhat linkbuilding.

PBN is een netwerk van vaak – zeer matige -websites die eigenlijk alleen maar worden gebruikt ten behoeve van artikelen waarop je linkbuilding kunt toepassen. Als je een dergelijke website bezoek zul je snel merken dat geplaatste artikelen niets met elkaar te maken hebben. Artikelen die je leest zijn gemaakt om vindbaarheid te verhogen van websites die in deze artikelen genoemd worden.

Als je een recentelijk een onderneming bent gestart dan kan het bijna niet anders dan dat je gespamt wordt met email van veel bedrijven die jou gaan helpen om gevonden te worden op het internet. Zegt de naam Gregory Liénard je iets? Vast en zeker dat je deze naam nog gaat tegenkomen. In deze emails wordt gezegd dat een bepaalde zoekterm van jouw website in de top twintig staat en dit bedrijf kan zorgen dat dit in enkele weken de top 5 gaat worden.
Hoe mooi het allemaal klinkt – NIET DOEN!

Over keyboost is al veel gezegd en geschreven, hierover kun je in vele blogs lezen waarom het sterk is af te raden.

Linkbuilding via een startpagina 

Startpaginas zijn veelal in bezit van linkbuildingbedrijven, maar wat zijn nu eigenlijk startpagina’s. Een startpagina bevat veel links van een bepaalde branche of niche. Bedrijven die hierop gelinkt worden krijgen een gedeelte van de waarde mee naar hun eigen website. Omdat de startpagina’s vaak weer zijn onderverdeeld in subpagina’s die ook weer veel links bevatten, krijg jij – als je een vermelding hebt – een klein stukje van de waarde mee naar jou website. Hoewel het een kleine waarde is die meegegeven wordt, kun je het inzetten als onderdeel bij het optimaliseren van de vindbaarheid van jouw website. Een startpagina is overigens gemakkelijk te maken en te beheren, dus als voor jouw product geen pagina is kun je hem zelf starten en beheren. Wil je trouwens een overzicht hebben van startpagina’s die al bestaan, een goede opsomming – sommige zijn niet meer actief – vindt je hier terug.

Heb je trouwens een aanmeldingsverzoek gedaan en ben je geplaatst op de startpagina kijk er dan niet van op dat je direct een verzoek ontvangt om een link terug te plaatsen. Zo creeren de startpagina’s ook weer waarde uit jouw website. De vraag voor jezelf; wil ik dit?

Afsluitend kunnen we over linkbuilding zeggen dat een WordPress website gebaad is bij een goede vindbaarheid en dat linkbuilding een bijdrage kan geven in het vergroten van deze vindbaarheid. Het is een onderdeel van meerde mogelijkheden.
Wees vooraf geinformeerd als je betaald linkbuilding gaat inzetten en zoals je hebt kunnen lezen kan dit dus ook deels gratis.

Overigens, wil je meer weten wat is toegestaan door Google? Lees dan het artikel Richtlijnen voor Webmasters.

Gaat bovenstaande net even te ver voor jou?

Neem contact op!

Een vraag? Stel hem direct.
1
👋 Hulp nodig?
👋 Kunnen we je helpen?
We zijn 7 dgn p/w bereikbaar. Ook in de avonduren.