Hoe doe ik dat?

Die vraag krijg ik regelmatig, als je het stappenplan hieronder volgt, gaat het je vast lukken.
Kom je er niet uit of geef je de verhuizing liever uithanden, neem dan contact met ons op.

De meest voorkomende situaties waarom websites verhuizen zijn deze:

 • Iemand heeft een WordPress website en stapt over naar een andere webhost (meestal blijft het domein hetzelfde)
 • Iemand heeft een website in WordPress gemaakt op een tijdelijk/ ander domein en wil deze live zetten op het eigen domein
 • De WordPress website moet worden gedupliceerd naar een ander domein

Een paar aannames

 • Ik ga uit van de situatie dat ook de domeinnaam verandert, als dat in jouw situatie niet het geval is kun je de opmerkingen met betrekking tot wijziging van de domeinnaam negeren
 • In mijn screenshots zie je dat gebruik wordt gemaakt van een DirectAdmin control panel. Mogelijk gebruik je zelf cPanel of Plesk, ook in die control panels moet je de weergegeven opties terug kunnen vinden
 • Als je website op dezelfde server blijft staan en alleen verhuist naar een andere domeinnaam, dan is uit dit artikel vrij eenvoudig af te leiden hoe dat in zijn werk gaat.
 • Heb je weinig of geen ervaring met FTP, ga dan naar de website van FileZilla. FileZilla is een gratis FTP programma dat geschikt is voor zowel Windows als Mac.

Dit heb je nodig voor jouw WordPress website verhuizing

Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

 • FTP login gegevens van zowel de oude als de nieuwe server. Als het goed is heb je die gegevens van je webhost(s) gekregen
 • Login gegevens van je control panel, zowel van de bestaande als de nieuwe host
 • Login gegevens van de bestaande database. Als je die niet meer weet kun je die vinden in bestand wp-config.php in de root van je bestaande website.

Stap 1: Bestanden downloaden

Ga met behulp van FTP naar de bestanden van de te verhuizen website. Doorgaans staan die in de map public_html en dat ziet er dan ongeveer zo uit als in de volgende screenshot.

Download alle mappen en bestanden naar je computer. Het is verstandig om deze bestanden op je computer even in een aparte map te zetten, bv WordPress oud.

Stap 2: Bestaande database exporteren

Terwijl de download van de bestanden uit stap 1 loopt, kun je starten met de export van de database. Login op je control panel. Hieronder zie je screenshots van DirectAdmin. Als je een ander panel hebt, zoals cPanel of Plesk, volg een soortgelijke route. De bedoeling is dat je in het phpMyAdmin scherm terecht komt waarin je de database(tabellen) ziet staan.

Kies na inloggen op je control panel voor ‘MySQL Management.

Klik in het volgende scherm op phpMyAdmin
Er verschijnt een login scherm waarin je je database username en wachtwoord moet ingeven.
Voer de gevraagde gegevens in en kies log In.
Als het goed is kom je dan in phpMyAdmin terecht. Klik aan de linkerkant op de database die je wilt verhuizen, en selecteer dan tabblad Export.

Om de export te starten: Klik op ‘Go’. Als het goed is krijg je een download-bestand aangeboden.

Stap 3: Uploaden van mappen en bestanden

Als de download zoals beschreven in stap 1 voltooid is log je via FTP in op de nieuwe server. Ga naar de map waarin je website moet komen te staan. Dat kan de map public_html zijn, of www. Als je niet zeker weet welke map het moet zijn, vraag dan aan je host wat het FTP upload pad is voor je website.

Als er in de upload map al een index.html staat, of een index.php, hernoem deze dan naar bijvoorbeeld index_old.html of index_old.php. Hetzelfde geldt voor een eventueel .htacces bestand, hernoem deze naar .htacces_old (laat de punt staan).

Als je op dit domein al een website had staan die mag vervallen, verwijder dan alle mappen en bestanden die aan deze website toebehoren. De bestanden die je hier vindt van de webhost zelf kun je beter laten staan.

Sleep nu alle bestanden die je in stap 1 hebt gedownload naar de upload map op de nieuwe server.

Stap 4: Importeren database

Op de nieuwe server moet de database die je in stap 2 hebt geëxporteerd worden geïmporteerd. Als je webhost bij het aanmaken van je pakket ook al een (lege) database heeft aangemaakt kun je deze gebruiken. Is er nog geen database of wil je je database zelf benoemen, dan moet een nieuwe database worden aangemaakt.

Kies dezelfde route als in stap 2, en kies nu voor ‘Create database’. Je ziet nu het volgende:

Verzin een database naam, database username en (sterk) wachtwoord en klik ‘create’. Noteer de gegevens, je hebt ze straks weer nodig.

Kies opnieuw de route als in stap 2, kies voor phpMyAdmin en log in met de nieuwe database username en bijbehorende wachtwoord. Klik aan de linkerkant op de database naam die je net hebt aangemaakt en ga naar tabblad ‘Import’.

Klik op ‘Choose file’ en zoek de geëxporteerde database uit stap 2, gevolgd door ‘Go’.

Note: rechts van de button ‘Choose file’ zie je de maximum bestandsgrootte staan. Als dit maximum lager is dan de grootte van je database, vraag dan aan je webhost of ze dat maximum willen verhogen. Als de webhost hiertoe niet bereid is zul je een tool als Bigdump moeten gebruiken. Ik ga daar in dit artikel niet verder op in.

Als de import goed is verlopen verschijnen aan de linkerkant van je scherm alle tabellen die in de database voorkomen.

Stap 5: Aanpassen domein en accountnaam

In de database staan twee gegevens opgeslagen die moeten worden aangepast: je domeinnaam en je accountnaam. Je accountnaam is de gebruikersnaam van je webhosting pakket op de nieuwe server. Deze twee gegevens komen meerdere keren voor in de database, maar slechts in één tabel: wp_options. Als je bij je oorspronkelijke WordPress installatie hebt gekozen voor een andere database prefix, bv abc, dan heet de tabel abc_options.

Klik aan de linkerkant van je scherm op wp_options. In het hoofdveld verschijnen nu alle regels die voorkomen in deze tabel. Zo zul je bovenaan de regel ‘siteurl’ in de kolom ‘option_name’ zien staan. Doorgaans zijn er in ieder geval drie ‘option_name’ items die om aanpassing vragen: siteurl, home en upload_path. Ik adviseer echter alle regels na te lopen op vermelding van (oude) domeinnaam en (oude) accountnaam en deze te vervangen.

Klik op Edit aan de linkerkant van de bovenste tabelregel (van siteurl) voor aanpassen.

 

Corrigeer het domein en klik onderaan op ‘Go’.

Stap 6: Aanpassen database gegevens

Als alle bestanden en de database op de nieuwe server staan, is de laatste stap het aanpassen van de verwijzing naar de juiste database gegevens. Ga via FTP naar de root van je nieuwe website en vind het bestand wp-config.php.

Hierin staan de volgende regels:

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘deb54658n5_dynamic’);

/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘deb54658n5_style’);

/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘**************’);

/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Vul hier je nieuwe database naam, database user en wachtwoord in. De hostname is doorgaans localhost. Andere opties komen voor, raadpleeg eventueel je webhost voor de juiste gegevens. Hierboven zijn de gegevens ingevuld conform de screenshot uit stap 4.

Meest voorkomende problemen

Hieronder geef ik enkele veel komende problemen waardoor de website op het nieuwe domein / op de nieuwe server niet wordt weergegeven.
Vooropgesteld dat de stappen hierboven juist zijn doorlopen kunnen de volgende problemen opduiken:

 1. Database connection error?
  De gegevens in bestand wp-config.php zijn onjuist. Controleer de gegevens uit stap 6, raadpleeg eventueel je webhost en vraag welke hostname je moet invullen voor je database verbinding.
 2. No access?
  Check of bij de verhuizing het .htaccess bestand mee verhuisd is.  Elke WordPress installatie heeft een .htaccess bestand. Mocht je die in je FTP programma ook in je oude website niet zien, controleer dan of ook ‘hidden files’ worden weergegeven.
 3. Ik blijf de standaard pagina van mijn webhost zien?
  Controleer (conform stap 3) of de oorspronkelijke index.html is hernoemd of verwijderd.
 4. Al mijn widgets zijn weg uit de sidebar?
  Open twee tabbladen in je browser. Log op het ene tabblad in op je oude WordPress dashboard, op het andere tabblad log je in op je nieuwe WordPress dashboard. Ga in beide dashboards naar Weergave -> Widgets en regel de widgets in je nieuwe website net zo in als op de oude.
 5. Afbeeldingen worden niet meer weergegeven?
  De mogelijkheid bestaat dat de lees-/schrijfrechten op de nieuwe server anders zijn dan op de oude server. Raadpleeg deze pagina voor meer informatie of neem contact op met je webhost.
 6. Sinds de verhuizing kan ik geen plaatjes, plugins of templates uploaden?
  Zie punt 5.

Zie je op tegen een verhuizing, neem contact op!

Wij kunnen de verhuizing voor jou overnemen, geen zorgen, je site blijft tijdens de verhuizing gewoon Online!

Een vraag? Stel hem direct.
1
👋 Hulp nodig?
👋 Kunnen we je helpen?
We zijn 7 dgn p/w bereikbaar. Ook in de avonduren.