Het kopen van reviews

Het kopen van reviews lijkt soms een makkelijke en snelle oplossing te zijn om online de zichtbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Door goede recensies te kopen kan jouw bedrijf een online boost ontvangen. Helaas is niets minder waar, de realiteit is dat het kopen van reviews je bedrijf onherstelbare schade kan opleveren.

Reviews zijn belangrijk en kunnen jouw bedrijf laten groeien. Immers doen bezoekers van een website of webshop het liefste zaken met een betrouwbare partner. Een positieve beoordeling helpt jouw bedrijf om de bezoeker – indien nodig – te overtuigen. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de bezoekers NIET tot aankoop overgaan als er één slechte review is gegeven.

Maar negatieve reviews zijn meestal niet te voorkomen. Onderzoek toont aan dat 51% van de bedrijven wel eens een beoordeling heeft ontvangen die negatief van toon was. Doorgaans wat deze review gemaakt door een concurrent of een trol. Hoewel je deze negatieve reviews wilt voorkomen is het verwijderen daarvan lastig zijn en neemt het soms veel tijd in beslag. Beter is om je dan te focussen op het genereren van juist meer positieve reviews en dan lijkt het kopen van deze positieve reviews ineens een goed idee.

Gebruikers rollen en bijbehorende rechten WordPress

Het kopen van Google reviews; een slecht idee.

Het kopen van reviews neemt een steeds grotere vlucht. Reviews worden steeds belangrijker en het aanbod van bedrijven die daarop inspelen groeit met de dag. Als eigenaar van een bedrijf heb je waarschijnlijk al eens ervaren dat deze recensies invloed hebben op de omzet van jouw bedrijf. Het kopen van reviews kan flink oplopen maar die uitgave weegt soms wel op tegen de omzet die je daarmee kunt genereren.

De reputatie van jouw bedrijf

Het opbouwen van een betrouwbare en goede reputatie kost nu eenmaal veel tijd. Het afbreken door het inzetten van gekochte reviews breekt deze reputatie in een bliksem snelheid weer af.
De geloofwaardigheid van jouw bedrijf zal een enorme deuk op lopen. Om dit te kunnen herstellen zal erg lastig zijn. De kans om “ontdekt” te worden wanneer er gekochte reviews zijn ingezet neemt steeds verder toe.

Google Penalty’s

De algoritmes van Google worden steeds slimmer en intelligenter. Steeds gemakkelijker wordt het om nep reviews te kunnen opsporen. Als er daadwerkelijk bewijzen zijn dat een bedrijf zich schuldig maakt aan het kopen of het zelf plaatsen van deze fake reviews zal er actie worden ondernomen.
De kans dat je vanuit de zoekmachine “verdwijnt” is daarbij best denkbaar en betekend dat de vindbaarheid van jouw bedrijf sterk afneemt.

 

Reviews worden verwijderd

Als de technieken om gekochte recensies op te sporen dus steeds beter worden is de kans om gevonden te worden dus groot. Als nep recensies gevonden worden zullen deze ook worden verwijderd. Het geld dat je hebt besteed aan het kopen van deze reviews levert dan zeker niet op wat je had beoogt. Veel geld uitgeven aan gekochte reviews die vervolgens binnen enkele uren of dagen weer offline gehaald worden is geen investering en leveren – anders dan het uitgeven van geld – ook niets op.

Gebruikers rollen en bijbehorende rechten WordPress

Een fake recensie is gewoon strafbaar

De toezichthouder ACM heeft aangekondigd hard op te gaan treden tegen bedrijven die reviews kopen. In het buitenland zijn er al verschillende gevallen bekend waarbij bedrijven hoge boetes hebben gekregen omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het misleiden van consumenten.
Als voorbeeld; in Italië heeft een man 9 maanden celstraf gekregen, met daarboven op een boete van € 8.000,- voor het verkopen van recensies voor Tripadvisor 

Gaat bovenstaande net even te ver voor jou?

Neem contact op!

Contact
1
Hulp nodig?
DynamicStyle
Hoi 👋
Kunnen we je helpen?