Nog niet eerder kwam er een dergelijke grote update beschikbaar voor WordPress.
Met de komst van WordPress 5 staat ons ook een van de grootste veranderingen te wachten. Hoewel deze update aanstaande is, heb je er mogelijk al veel over gelezen of gehoord, maar welke consequentie(s) deze update heeft voor jouw WordPress website is afwachten.

Gutenberg de vernieuwde editor

Vernieuwing, tja daar zit niet iedereen op te wachten en vaak is er op een verandering veel kritiek. De oude versie van de Gutenberg editor was ook echt al op leeftijd in de digitale wereld. 14 jaar trouwe dienst heeft Gutenberg er op zitten en deze update is dus een behoorlijke stap vooruit. De huidige editie van Gutenberg heeft veel kenmerken van Microsoft Office Word. Een tekstverwerker waar je hele stuken tekst in kan verwerken, aar tegelijkertijd ook afbeeldingen kon plaatsen. Met de komst van de nieuwe Gutenberg in WordPress 5.0 kun je op een visuele manier pagina’s en berichten maken door met blokken content te gaan werken. Je kunt in een dergelijk blok jouw tekst kwijt en deze eventueel combineren met een afbeelding, video, contactformulier of shortcode. Door deze blokken te combineren kun je jouw content steeds verder opbouwen. Deze manier van werken is zeker niet nieuw, reeds bestaande WordPress themas werken op deze manier en biedt ook zo zijn voordelen.

Voordeel van dergelijke pagebuilders:

  • Een drag & drop functie. Zo kun je een blok verslepen van de ene plek naar de andere plek op een pagina.
  • Je kunt blokken die je al eerder hebt opgemaakt, kopiëren en opnieuw gebruiken.
  • Met de blok instellingen kun je basis instellingen maken voor specifieke blokken.
  • Je kunt ook een hele pagina (template) met verschillende blokken kopiëren en gebruiken voor een andere pagina.

Nu downloaden, maar maak eerst een backup

De nieuwe Gutenberg editor is al te downloaden, maar wees voorzichtig. Het kan een bestaande website namelijk behoorlijk in de war gooien en een reeks van problemen veroorzaken. Nog even en dan kun jij jouw CMS met WordPress 5.0 gaat updaten. Het kan zijn dat het theme of de plugins die nu goed functioneren op jouw website vanwege de update niet goed samenwerken. Zorg er dus voor dat je weet dan jouw gebruikte thema en de plugins compatible zijn met deze nieuwe versie van WordPress.


Maak dus een backup voor dat je gaat updaten!

 

Als je zelf minder of geen verstand hebt van WordPress, plug-ins en updaten op een juiste manier, vraag dan een webdesigner of deze jou kan ondersteunen.

 

Installeren van Gutenberg

Plugins > Nieuwe plugin > Installeren > Activeren

Na activatie zie je links onderin in het menu een extra item in het menu staan: Gutenberg

Wat je mogelijk direct opvalt is de vernieuwde interface van Gutenberg. Aan de rechterkant van de editor kun je naar de instellingen van je bericht of pagina. De meeste functies zijn gebleven alleen zitten nu op een andere plek in het menu. Linksboven zie je een + en een  teken, hier kun je een content blok toevoegen. Rechtsboven zie je drie puntjes:  hier kun je wisselen tussen de visual editor en de code editor.

Mocht jij er nu niet zeker van zijn of je huidige thema in combinatie met je huidige plugins conflicteren, dan is hiervoor een oplossing. De Klassieke editor plugin. Met deze plugin kun je de huidige Gutenberg editor behouden totdat je klaar bent om om over te schakelen. Om tussen de nieuwe en klassieke editor te wisselen is geen moeilijke handeling.

Onder de tab Plugins zie je de beide editors staan.

Mocht je er niet uitkomen, wij helpen je graag verder.

Contact
1
Hulp nodig?
DynamicStyle
Hoi 👋
Kunnen we je helpen?