Hoe schakel je sitemaps uit?
De nieuwste versie van WordPress versie 5.5 is op 11 augustus uitgebracht. In deze versie zijn veel nieuwe wijzigingen en fuctionaliteiten toegevoegd. De functies zijn met name gericht op de Gutenberg-blokken, het lazy laden van afbeeldingen en Sitemaps die worden aangemaakt om jouw site te helpen een betere SEO-score te behalen.
Sitemaps zijn toch niet nieuw?
Sitemaps zijn natuurlijk niet nieuw. Waarschijnlijk ben jij een gebruiker van WordPress die de SEO plug-in zoals Yoast SEO of Rank Math heeft geïnstalleerd en vanuit daar de sitemaps hebt aangemaakt.
Wat belangrijk is met de update naar WordPress versie 5.5 is dat je geen conflict krijgt. De nieuwe sitemaps-functie die in deze versie van WordPress is ingebouwd zou een conflict kunnen veroorzaken.
Sitemap problemen voorkomen
Om het probleem met de sitemaps te voorkomen leggen we uit hoe je deze sitemaps-functie in WordPress 5.5 kunt uitschakelen.
Dat kan namelijk op twee manieren.
- Een plug-in gebruiken
- Een code toevoegen
Wat zijn sitemaps?
Een sitemap is een bestand dat alle URL’s van jouw website bevat.
Als voorbeeld: dit is de XML-sitemap van mijn website dynamicstyle.nl
SERP’s
Normaal gesproken gebruiken zoekmachines een bot om automatisch websitegegevens te crawlen en deze vervolgens te indexeren en op te slaan in hun database. Telkens wanneer gebruikers naar een aantal trefwoorden zoeken, zullen zoekmachines de meest relevante en geschikte gegevens voor deze trefwoorden vinden om op SERP’s (Search Engine Result Page) weer te geven. Dit proces duurt echter lang, dus je hebt een sitemap nodig om deze vast te maken en meer kans te hebben om jouw website op SERP’s weer te geven. Dankzij sitemap kunnen zoekmachines jouw site snel en gemakkelijk “lezen”. Het zorgt er ook voor dat al je website-URL’s correct worden ingediend bij zoekmachines.
WordPress sitemapindex
WordPress 5.5 bevat standaard een uitbreidbare kernsitemap om zoekmachines te helpen jou belangrijkste pagina’s te vinden. Deze sitemap kan worden gemaakt voor alle opvraagbare berichttypen, taxonomieën, auteursarchieven en natuurlijk de homepage.
WordPress zal een sitemapindex tonen, die tot 50000 sitemaps kan bevatten, terwijl een enkele (filterbare) ten minste 2000 items kan bevatten op /wp-sitemap.xml Zoekmachines kunnen deze sitemap gemakkelijk lezen dankzij het robots.txt-bestand dat wordt weergegeven door WordPress.
Je kunt het gedrag van sitemaps configureren door deze instructie van het WordPress-ontwikkelteam te volgen.
Waarom zou je sitemaps uitschakelen?
Er zijn enkele redenen waarom je sitemaps die zijn gemaakt door WordPress 5.5 moet uitschakelen. Hoewel de ‘lezers’ van de belangrijkste sitemaps de bot van Google zijn, kunnen gebruikers de sitemaps in veel gevallen bezoeken om bepaalde informatie te verifiëren. Daarom zorgt een goed uitziende sitemap voor een betere gebruikerservaring.
Bovendien is er geen informatie over de laatste wijzigingsdatum van berichten in deze sitemaps. Dit is niet de belangrijkste factor van sitemaps, maar het geeft Google nuttige informatie over wanneer berichten worden bijgewerkt.
Welke plug-in heb ik nodig?
Het gebruik van een plug-in om sitemap uit te schakelen is veel gemakkelijker, vooral voor niet-codeerders.
Probeer hiervoor Slim SEO eens.
Slim SEO is een SEO plug-in die jij gratis kan downloaden. Deze plug-in is naast gratis ook erg effectief in gebruik. De plug-in is beschikbaar op wordpress.org, dus je hoeft deze plug-in alleen maar op de normale manier te installeren en te activeren.
Slim SEO automatiseert al het SEO-werk, inclusief XML-sitemaps, zonder enige configuratie. Daarom, nadat je deze plug-in hebt geïnstalleerd, worden sitemaps al ingeschakeld en wordt de standaardsitemap van WordPress uitgeschakeld.
Welke code heb ik nodig?
Als je liever geen plug-in gebruikt, heb je de mogelijkheid om met een code te werken: Schakel hiermee standaard XML-sitemaps van WordPress 5.5 uit of verwijder deze volledig.
Om de standaard XML-sitemap van WordPress 5.5 snel uit te schakelen, voeg je de volgende code toe aan het functions.php-bestand van het thema:
Verwijderen van je sitemap
Op die manier verberg je gewoon de XML-sitemap en behoudt je nog steeds alle functies. Om de WordPress XML sitemaps-functionaliteit definitief volledig te verwijderen, voeg je onderstaande code toe aan het functions.php-bestand van jou thema: