Elke website of je nu een garagebedrijf, fysiopraktijk of een restaurant runt verzamelt persoonlijke informatie. Tenministe als je van bezoekers vraagt hun gegevens in te voeren op een contactformulier. Er zijn zelfs websites die vragen om adres- en betaalgegevens. Op de vraag: Heb ik een SSL certificaat nodig? Zeggen wij ja.

Heb jij een onbeveiligde website? Dan worden deze persoonlijke gegevens van jou bezoekers zonder enige versleuteling over het internet verstuurd. Helaas zijn er genoeg kwaadwillenden die deze informatie willen onderscheppen. Door geen gebruik te maken van het SSL certificaat maak jij het hun een stuk gemakkelijker.

Een website die wel zijn beveiliging op orde heeft en wel is beveiligd met een SSL-certificaat versturen deze gegevens versleuteld, waardoor ze onleesbaar zijn als ze worden onderschept.

Maar wat is SSL – Secure Sockets Layer

Heb ik een SSL certificaat nodig

De afkorting SSL staat voor Secure Sockets Layer. Een SSL-certificaat
zorgt voor een veilige verbinding tussen een website en het device van jou bezoeker. Verstuurde gegevens zijn daardoor niet meer door cybercriminelen uit te lezen. 

Inmiddels zijn veel websites gelukkig wel beveiligd met SSL en hierdoor herkenbaar aan het slotje voor de URL van de website en de afkorting HTTPS. Een SSL certificaat draagt dus zorg voor  het versleutelen of coderen van gegevens. Dit wordt ook wel encryptie genoemd.

Verificatie van persoonsgegevens bij de aanvraag van een SSL certificaat is optioneel. Als je deze extra handeling als eigenaar van de domeinnaam uitvoerd voorkom jij dat bezoekers in contact komen met websites die gebouwd zijn door cybercriminelen.

 

Is een beveiligingscertificaat voor mij van belang?

Er zijn verschillende redenen waarom het voor jou als eigenaar van een website van belang is om je website met een SSL-certificaat te beveiligen.

  1. Een SSL-certificaat is verplicht op websites waar persoonsgegevens worden verzameld via het reserverings-, bestel- en/of contactformulier.
  2. Met een SSL-certificaat krijgt je website een slotje in de adresbalk van de browser. Dit geeft bezoekers het vertrouwen dat ze zonder gevaar hun persoonlijke gegevens kunnen invullen.
  3. Zonder SSL-certificaat geven  webbrowsers een waarschuwing zien. Google Chrome doet dit bijvoorbeeld met de tekst ‘Niet beveiligd’ en Firefox met een doorgestreept slot.
  4. Een SSL-certificaat is een rankingfactor in de Google zoekmachine. Het is één van de vereisten om hoog in Google te scoren.
Heb ik een SSL certificaat nodig

De verschillende soorten beveiligingscertificaten

Er zijn verschillende beveiligingscertificaten. Je hebt zowel gratis als betaalde beveiligingscertificaten. Apart hoor ik je denken, maar hieronder lees je de verschillen. 

  • Gratis SSL certificaten zijn uitsluitend gericht op encryptie. Alleen de domeinnaam wordt gevalideerd, niet de eigenaar hiervan.
  • Betaalde SSL certificaten zorgen voor encryptie van gegevens en valideren de domeinnaam en domeinhouder. Validatie vindt plaats door bijvoorbeeld een uittreksel van de KvK. 

Het verschil tussen een gratis en een betaald certificaat zit dus niet in de encryptie, maar uitsluitend in de validatie.

Voor de meeste websites is het gratis certificaat afdoende. Bezit jij een website waar ook adres- en betaalgegevens op worder verwerkt, overweeg dan een betaald SSL certificaat.

Hoe verwerk ik het SSL certificaat op mijn website?

Installeren van een SSL-certificaat is even afhankelijk van het type certificaat die jij aanschaft, wie deze levert en welke hosting je bent aangesloten.

Op de vraag; heb ik een SSL certificaat nodig weet je nu wat jou te doen staat.

Gaat bovenstaande net even te ver voor jou?

Neem contact op!

Contact
1
Hulp nodig?
DynamicStyle
Hoi 👋
Kunnen we je helpen?