Wil jij een meertalige website in WordPress maken?
Als jou netwerk en/of klantenkring zich over de Nederlandse grenzen gaat begeven zijn er misschien wel meerdere redenen waarom je kunt overwegen om een meertalige website in WordPress te hebben. Je bediend hiermee niet alleen je huidige bezoekers en klanten, maar stelt je tegelijkertijd in de mogelijkheid om nieuwe bezoekers aan je te verbinden.
Maar een meertalige website in WordPress, hoe maak je die dan?
Standaard wordt in WordPress is slechts één hoofdtaal die je kunt instellen bij de installatie. Het is echter mogelijk om dit te gaan uitbreiden, hoe?
Dit kan via plug-ins of via een WordPress multisite.
Een voorbeeld van een plugin die je kunt gebruiken is de WordPress Multi Language Plugin (WPML). Voordeel wat deze plugin heeft is de uitgebreide toevoegingen die je kunt gebruiken en daarnaast ondersteunt WPML ook ander plug-ins en widgets. De functionaliteiten die WPML biedt zijn ruim en gebruiksvriendelijk.
Het gebruik van de plugin WPML is niet gratis. $80,- voor het gebruik van een jaar en na dit jaar betaal je $60,- per jaar. Het is best een bedrag voor een plugin, maar deze investering zeker waard.
We hebben WPML tussen de ander plug-ins uitgelicht, omdat WPML verruit de meest gebruikte plugin in en ondertussen zijn waarde en stabiliteit heeft bewezen.
Mocht je interesse hebben in alternatieven en wil je hiermee experimenteren dan kunnen we je de volgende plug-ins aanbevelen. De meeste kennen in basisvorm een gratis versie.
Een WordPress Multisite op 1 installatie
Een multisite is handig op het moment dat je op 1 en dezelfde website in meerdere talen wilt verwerken, maar wel elk met een verschillende content. Bijvoorbeeld content of diensten die je wel in Duitsland wilt weergeven maar niet in Italië, maar juist wel weer in Denemarken. Door het creëren van een multisite op één installatie maak je dus eigenlijk meerdere websites. Het voordeel van een multisite is dat het beheer en onderhoud eenvoudiger zijn om bij te houden en uit te voeren. Er zijn wel aandachtspunten voor een multisite. Het is aan te raden wie je wilt bereiken, waarmee en daarnaast ook met welke content en met welke URL.
Als jouw content in elk land hetzelfde is, dan kun je beter kiezen voor de oplossing met een plugin zoals WPML.
Voor elke taal een website
Het is zeker niet ondoenlijk een meertalige website op te zetten, maar makkelijk is het zeker niet. Meertalige websites zijn complexer dan een website in één hoofdtaal. Misschien is het zelfs wel een overweging om voor de talen waarin jij jouw onderneming onder de aandacht wilt brengen een website per keer te maken
Geef SEO ook aandacht
Met de opmaak van een meertalige website moet je ook de SEO in die taal op orde houden. Ook zul je voor Google een verwijzing moeten maken voor welk land welke content is bedoeld. In Frankrijk zit men niet te wachten op de content bedoeld voor Denemarken of andersom.